Wat is de Noclaimkorting op de autoverzekering?

Autoverzekering

Als je een autoverzekering hebt, heb je vast wel eens gehoord van de term “noclaimkorting” of “schadevrije jaren”. Maar wat betekent dit eigenlijk? En waarom is het belangrijk bij het afsluiten van een autoverzekering? In dit artikel leggen we je alles uit over de noclaimkorting en hoe het werkt.

De noclaimkorting is een korting die je kunt krijgen op de premie van je autoverzekering. Het is een beloning van de verzekeringsmaatschappij voor het feit dat je geen schade hebt geclaimd. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe hoger de korting kan oplopen.

Maar hoe wordt de noclaimkorting berekend? Dit gebeurt op basis van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Schadevrije jaren zijn jaren waarin je autoverzekering actief is geweest, maar waarin je geen schade hebt geclaimd. Voor elk jaar zonder schade krijg je een schadevrij jaar erbij. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je korting op de premie van je autoverzekering.

De hoogte van de noclaimkorting kan per verzekeraar verschillen, maar over het algemeen geldt: hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting. Bij de meeste verzekeraars kan de korting oplopen tot wel 75%. Dit betekent dat je uiteindelijk slechts 25% van de oorspronkelijke premie hoeft te betalen.

Stel je hebt vijf schadevrije jaren opgebouwd. In dat geval kun je bijvoorbeeld 50% korting krijgen op de premie van je autoverzekering. Dit betekent dat je maar de helft van de oorspronkelijke premie hoeft te betalen. Heb je tien schadevrije jaren opgebouwd, dan kan de korting oplopen tot 70% of zelfs meer.

De noclaimkorting is dus een mooie beloning voor automobilisten die veilig en schadevrij rijden. Het kan je aanzienlijk besparen op de kosten van je autoverzekering. Maar let op, want als je wel schade claimt, kan dit invloed hebben op je schadevrije jaren en daarmee op je noclaimkorting.

Wanneer je schade claimt bij je verzekeraar, verlies je vaak een aantal schadevrije jaren. Dit kan ervoor zorgen dat je korting op de premie van je autoverzekering lager wordt. Het is dus belangrijk om goed af te wegen of het verstandig is om een kleine schade te claimen. Soms kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen, zodat je je schadevrije jaren en daarmee je noclaimkorting behoudt.

Het is ook goed om te weten dat de noclaimkorting vaak persoonsgebonden is. Dit betekent dat de korting verbonden is aan de verzekeringsnemer en niet aan de auto zelf. Als je een andere auto koopt, kun je de opgebouwde schadevrije jaren meestal meenemen naar je nieuwe autoverzekering. Hierdoor hoef je niet opnieuw te beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren en behoud je je noclaimkorting.

Kortom, de noclaimkorting is een beloning van de verzekeringsmaatschappij voor automobilisten die geen schade claimen. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger de korting op de premie van je autoverzekering. Het behouden van je schadevrije jaren kan je veel geld besparen. Denk dus goed na voordat je een kleine schade claimt en overweeg of het voordeliger is om de schade zelf te betalen. Zo kun je blijven profiteren van je noclaimkorting, zelfs als je een nieuwe auto koopt.

Wat is de Noclaimkorting op de autoverzekering?
Schuiven naar boven